Bouw Banddoorlaat Filter

Wachtend op de levering van de RTL SDR Dongle zijn we alvast een band doorlaat filter aan het maken. Dit heeft als functie enkel de 27mc frequenties door te laten zodat de SDR niet wordt geblokt door de vele andere signalen die op de ontvangst locatie aanwezig zijn.

Wikipedia zegt het volgende: Een bandfilter laat een bepaalde frequentieband – de doorlaatband – door en blokkeert frequenties die buiten deze band liggen. Het is dus eigenlijk een combinatie van een laagdoorlaat- en een hoogdoorlaatfilter. Bandfilters worden toegepast in de elektronica en optica, waar het om doorlating van elektromagnetische straling gaat… meer hier

Door het plaatsen van een filter als dit, krijgt de SDR stick dus enkel maar de 27mc frequenties aangeboden. Hier door is hij dus veel gevoeliger omdat hij niet meer word geblokkeerd door andere frequenties komende van zenders op de zelfde locatie. Zonder een filter als dit is gebruik van een SDR eigenlijk niet mogelijk op een locatie waar zenders staan, ook al werken deze buiten de 27mc.

Een 27mc bakkie heeft zelf al een filter aan boord en kent, afhankelijk van de kwaliteit er van dit probleem niet, of minder. Voor een zender kan dit zelfde filter worden gebruikt en doet het eigenlijk het zelfde. In dit geval komen eventuele harmonische niet of zeer zwaar onderdrukt op antenne waardoor ze geen problemen meer veroorzaken. Wanneer je dus een 27mc bakkie gebruikt al zender of ontvanger dan heb je dit filter dus eigenlijk niet nodig. Echter kan extra filtering nooit kwaad, dus een filter er achter plaatsen zal niet ten nadele werken, het zal hooguit een heel kleine demping geven die geen s-meter kan meten.

>> Met dank aan Henk, PA5HE voor het bouwen van dit filter

Volg en Like ons!

Geef een reactie