Spelregels CB Repeater Bergen op Zoom | Nationale CB Repeater

Hoe werkt het nu eigenlijk?

Om je uit te leggen hoe het een en ander werkt hebben we de uitleg van het landelijke systeem even geleend en hier en daar enigszins wat aangepast naar de lokale opstelling voor Bergen op Zoom. Met dank aan de beheerders van het landelijke systeem!

Hoe werkt het WRLP systeem technisch?

WRLP is een landelijk 27mc repeater netwerk dat duplex werkbaar is via legale middelen. De WRLP repeater werkt met een shift van 900 KHz, dus 27.0850 MHz + 0.0900 = 27.1750 MHz.

Dus als u uitzend op 27.1750 MHz (kanaal 18), dan bent u over de rest van het repeater netwerk te ontvangen, via 27.0850 MHz (kanaal 11). Het werkt het zelfde als bij de zendamateur repeaters.

Hoe gaat het bij de opstelling in Bergen op Zoom werken?

Bij elke repeater opstelling in het netwerk, wordt er een Raspberry Pi gebruikt, zo ook in Bergen op Zoom. Deze minicomputer verzorgen de koppeling tussen de zenders en de ontvangers.

Alle stations van het WRLP zijn gekoppeld met de WRLP server. Deze server stuurt het signaal van de ontvangers door aan de zenders.

Door deze methode wordt het ontvangen signaal dan over alle zenders in het systeem hoorbaar.

De Ontvanger

Bij de ontvangers gebruiken we (het liefst) een RTL SDR Stick (Software Defined Radio), waarmee we luisteren op 27.1750 MHz. In Bergen op Zoom zal ook een SDR Stick worden gebruikt.

Het ontvangen signaal wordt rechtstreeks, via de Raspberry Pi, naar de server gekoppeld. Dit kan overigens ook via de discriminator uitgang van een CEPT 27MHz tranceiver, die alleen ontvangt op een locatie. De discriminator uitgang, zorgt ervoor dat we een S/N verhouding kunnen lezen als signaal waarde.

Staafdiagram met S/N verhouding.

De ontvangers van WRLP werken in een diversity systeem. Diversity wil zeggen dat er verschillende ontvangers continue informatie aan het verwerken zijn naar de centrale server. Het signaal van WRLP bestaat uit het ontvangen audiosignaal en uit de signaalkwaliteit. De signaalkwaliteit wordt bij het WRLP uitgedrukt in signaal-ruis verhouding, ook wel S/N verhouding genoemd.

Deze S/N verhouding is iets anders dan S-signaal. Het kan best zo zijn dat een signaal sterk binnenkomt, maar misschien toch door andere signalen een mindere signaal kwaliteit heeft. Het is daarom het mooiste om diversity systemen te laten kiezen op S/N ratio. Bij WRLP wordt dit getal uitgedrukt tussen 0 en 100%.

De Zender

Alle zenders moeten binnen de wetgeving zijn goedgekeurd (CEPT). De zender wordt aan de Raspberry Pi aangesloten door middel van een optocoupler, deze zorgt ervoor dat de zender galvanisch gescheiden gekoppeld is van de Raspberry Pi. Een USB geluidskaart gebruiken we om het geluid van de repeater door te geven aan de zender.

Hoe werkt het systeem

Het WRLP repeater systeem maakt gebruik van het programma SvxLink van Tobias Blomberg (zend-amateur roepletters SMØSVX). SvxLink is een programma waarmee je repeater netwerken kunt bouwen, nodes kunt bouwen en/of een stand-alone repeater. Door de uitbreiding van Rob Janssen (zend-amateur roepletters: PE1CHL) is het mogelijk om signaal kwaliteit te kunnen laten zien op een internet pagina. Dit noemen we ook wel Eventsource.

Op de repeater locatie word er gebruik gemaakt van RemoteTRX dit is een uitbreiding van SvxLink. Hiermee maak je een remote ontvanger en/of zender, die weer gekoppeld is met de SvxLink core.

De audiostream die word gebruikt bij WRLP is gekoppeld via Darkice. Dit is een stream client waarmee je een audio stream naar een server stuurt. De streamserver die we gebruiken is Icecast, waarmee iedereen uiteindelijk de repeater op horen is.

Ook hebben we teamspeak betrokken bij dit project. Middels een Raspberry Pi en een computer is het mogelijk gemaakt om een koppeling naar teamspeak te creëren.

Om dit alles in goede banen te leiden, hebben we een centraal serverpark. Hierdoor kunnen we flexibel services, zoals de SvxLink Core, zonder dat de gebruiker er last van heeft verplaatsen naar een andere locatie. Dit doen we middels Vmware en Veeam. Onze Svxlink core/repeater besturing draait onder Linux Ubuntu 14.04 LTS (Long time service). Één van deze locaties is Bleiswijk. Hier staan 3x HP ProLiant DL380 G5.

Om alle internet verbindingen naar de juiste servers te laten verlopen gebruiken we PFsense. Dit is een virtuele router die je aan de machines die in een machine zitten zijn verbonden.

WRLP maakt alleen maar gebruik van virtualisatie. Zo is het makkelijk om, tijdens een storing of uitval, binnen een paar seconden een andere server up en running te hebben.