Spelregels CB Repeater Bergen op Zoom | Nationale CB Repeater

Hoe werkt het WRLP systeem technisch?

WRLP is een landelijk 27mc repeater netwerk dat duplex werkbaar is via legale middelen. De WRLP repeater werkt met een shift van 90 KHz, dus 27.0850 MHz + 0.0900 = 27.1750 MHz.

Dus als u uitzend op 27.1750 MHz (kanaal 18), dan bent u over de rest van het repeater netwerk te ontvangen, via 27.0850 MHz (kanaal 11). Het werkt het zelfde als bij de zendamateur repeaters.

De techniek in Bergen op Zoom

De koppeling van de ontvanger en zender met de centrale server

Alle stations van de landelijke repeater zijn gekoppeld met de centrale server. Deze server stuurt het signaal van de ontvangers door aan alle zenders.Voor zowel de zender als de ontvanger wordt er een Raspberry Pi gebruikt.

Deze minicomputer verzorgt de koppeling tussen de zender en de ontvanger met de centrale server. Hierdoor wordt een ontvangen signaal dan via alle zenders in het systeem hoorbaar.

De Ontvanger

Als ontvanger gebruiken we een Skyline SM-2009 welke middel een discriminator uitgang het signaal op de Raspberry Pi zet. Het ontvangen signaal wordt vervolgens naar de centrale server gestuurd.

De ontvangers van de landelijke repeater werken in een diversity systeem. Diversity wil zeggen dat er verschillende ontvangers continue informatie aan het verwerken zijn naar de centrale server.

Het kan best zo zijn dat een signaal sterk binnenkomt, maar misschien toch een mindere signaal kwaliteit heeft. Daarom kiest de centrale server van welke ontvanger het signaal wordt door gegeven.

De Zender

Als zender gebruiken we een Midland Alan 78 Plus. Het signaal wordt vanaf de Rapberry Pi aan deze zender
gekoppeld en is afkomstig van de centrale server.

Hoe werkt het systeem?

Het WRLP repeater systeem maakt gebruik van het programma SvxLink van Tobias Blomberg (zend-amateur roepletters SMØSVX). SvxLink is een programma waarmee je repeater netwerken kunt bouwen, nodes kunt bouwen en/of een stand-alone repeater. Een uitbreiding maakt het mogelijk om signaal kwaliteit te kunnen laten zien op een internet pagina.

Op de repeater locatie word er gebruik gemaakt van RemoteTRX dit is een uitbreiding van SvxLink. Hiermee maak je een remote ontvanger en/of zender, die weer gekoppeld is met de SvxLink core.

Ook hebben we teamspeak betrokken bij dit project. Middels een Raspberry Pi en een computer is het mogelijk gemaakt om een koppeling naar teamspeak te creëren. De audiostream die word gebruikt bij WRLP is gekoppeld via Darkice. Dit is een stream client waarmee je een audio stream naar een server stuurt. De streamserver die we gebruiken is Icecast, waarmee iedereen uiteindelijk de repeater op horen is.

Om alle internet verbindingen naar de juiste servers te laten verlopen gebruiken we PFsense. Dit is een virtuele router die je aan de machines die in een machine zitten zijn verbonden.Om dit alles in goede banen te leiden, hebben we een centraal serverpark. Hierdoor kunnen we flexibel services, zoals de SvxLink Core, zonder dat de gebruiker er last van heeft verplaatsen naar een andere locatie. Dit doen we middels Vmware en Veeam. Onze Svxlink core/repeater besturing draait onder Linux Ubuntu 14.04 LTS.

De landelijke repeater maakt alleen maar gebruik van virtualisatie. Zo is het makkelijk om, tijdens een storing of uitval, binnen een paar seconden een andere server up en running te hebben.