TeamSpeak is een secundaire mogelijkheid voor gebruikers om gebruik te kunnen maken van ons repeater-netwerk. Alhoewel TeamSpeak gretig op ons netwerk wordt gebruikt kent het ook duidelijke beperkingen. In dit artikel leggen wij uit hoe je TeamSpeak installeert en gebruikt op een personal computer.

Wat is TeamSpeak?
TeamSpeak is software, die een hoge kwaliteit spraak communicatie via het Internet mogelijk maakt en is het programma dat wij gebruiken, om via het internet met elkaar te kunnen communiceren. Het is een zogenaamde VoIP cliënt. VoIP staat hier voor ‘Voice over IP’ . TeamSpeak is in staat om grote aantallen mensen gelijktijdig met elkaar te laten communiceren. Verder is TeamSpeak voor ons gevoel ook het meest eenvoudige programma qua instellen en gebruiken.

Waar kan ik TeamSpeak downloaden?
Om gewoon te kunnen TeamSpeak’en heb je de cliëntversie nodig. Dit kun je downloaden op de officiële TeamSpeak website: http://www.teamspeak.com/downloads.html

Wat heb ik nodig om TeamSpeak te kunnen gebruiken?
Behalve de minimale systeemeisen is het handig om een hoofdtelefoon met een microfoon te hebben. Met zo’n ‘headset’ heb je op deze manier je handen vrij. Uiteraard kun je ook de ingebouwde microfoon en speakers van je computer gebruiken. De geluidskwaliteit en de verstaanbaarheid nemen echter wel af ten opzichte van een headset.

Hoe kan ik op de server komen?
Open TeamSpeak. Ga bovenin de balk naar [connections], dan naar Connect (of druk op CTRL+S). en zet bij ‘Server adres’ dit neer: ts.whiskyoscar.nl:9988. Zet bij ‘Nickname‘ je naam en Lokatie (vb. Jan Amsterdam) Om de server in de bookmarks op te slaan ga met de muis naar [bookmarks] en druk daarna op [add to bookmarks] om het vast te leggen. Verwijder de public server uit de bookmarks. Druk vervolgens op apply en ok.

Nu nog even wachten totdat er een server-admin naar je toe komt je te registreren.

Waarom registreren?
Als je (nog) niet geregistreerd bent heb je alleen toegang tot de ‘Lobby’. Door je te laten registreren op TeamSpeak geniet je allerhande voordelen ten opzichte van een ‘standaard’ gast account. Door je te registeren kun je bijvoorbeeld ook gebruik maken van de diverse ’Rooms’

Hoe weet ik dat anderen mij kunnen horen?
Je kunt zien dat iemand aan het spreken is doordat het ‘cirkeltje’ voor zijn naam blauw oplicht. Dit hoeft echter niet te betekenen dat je ook te horen bent. Het is echter wel zo dat als jouw ‘cirkeltje’ steeds blauw op licht – zonder dat men je hoort – men je dit snel zal duidelijk maken. Klik op Settings -> Sound input / output settings -> activate local test modes. Zie ook: Welke instelling is de beste: push to talk of voice activation? Blijven de problemen bestaan kijk dan in je besturingsprogramma bij de geluidsinstelling of mixer.